Miért kell neked konyhamalac?

“Kiviszed a szemetet?” – Te is utálod ezt a kérdést? Akkor szerezz be egy konyhamalacot. Ez az a kütyü, ami a konyhai lefolyó alá van szerelve és minden “B” kategóriás horrorfilmben valakinek bele kell nyúlnia, mert éppen beleesett a valamije. A valóságban persze ezek nem indulnak el maguktól és nem esznek meg. Csak röfögnek. 🙂 (Forrás: Spórolási tippek honlap)

Amellett, hogy biztonságosak, még a csontokkal is kegyetlenek. Minden konyhai zöld hulladékodat eltüntetik. Nem véletlen, hogy nyugaton teljesen elterjedt és mindennapos.

Miért van rá szükséged?
Már írtam róla, hogy a szemeted több mint 30%-a zöld, azaz szerves hulladék. Ezeket ugyan komposztálhatod is, azonban ha nincs kedved, akkor se a kukással vitesd el. Az drága és pazarló. Sokkal olcsóbb és környezetkímélőbb megoldás, ha ledarálva leküldöd a csatornába.

Biztonságos?
Ebben a videóban láthatod a technikáját, hogy hogyan darál. Abszolút nem úgy, mint ahogy elképzelnénk. Nem úgy mint egy húsdaráló, így nem kell félned tőle.

A víztisztító telepek ezeket a szerves hulladékokat felhasználják. Egyrészt baktériumokkal etetik meg, másrészt az így kinyert metánt is felhasználják, fűtenek vele, vagy áramtermelésre fordítják. A végterméket pedig trágyaként értékesítik is, mert ez tápanyag a talajnak, míg ha a kukába dobod, akkor az valamelyik szeméttelepen végzi. Ahogy jelenleg még a szemetünk 70%-a is.
Mi az előnyöd?
– 30%-kal kevesebb szemetet fogsz termelni (a kukadíjadat is csökkentheted vele)
– nincs büdös kuka, mert ha minden ételmaradékot, rothadó dolgot leküldesz a csatornába, akkor mindez nem a kukádban fog rothadni
– nem kell kukát mosni
– kevesebbszer kell kivinned a szemetet
– pénzt spórolsz. (olcsóbb az a pár liter víz, meg áram, mint a macera és a kukás)
– zöld leszel (ez sem utolsó szempont a kis lelkünknek!)

Tehát:
A szemétdíjad több, mint 30 %-át is megspórolhatod, ha beújítasz egy konyhamalacot. Ráadásul így nem csak zöld leszel hanem a munkád is kevesebb lesz. Ráadásul többé nem lesz büdös kukád sem.