Környezetvédelem

Konyhamalac használatának környezetvédelmi előnyei

Földünkön a háztartási szemét kb. 20%-át az élelmiszer-hulladékok teszik ki. Az élelmiszer maradékokat, melyeket a konyhamalac használatával ártalmatlanítunk, újra lehet hasznosítani. A lefolyóba kerülő anyagokból talajjavító trágya készül.
Az élelmiszer-hulladék azonnal távozik, így a bomlandó anyagok nem szennyezik a szemetest, nem vonzzák a baktériumokat és rovarokat. Kevesebb élelmiszer-hulladék halmozódik fel a szemétlerakókban, amik ott bomlásnak indulnak, és metán gázt termelnek. A metán 20-szor nagyobb mértékben járul hozzá az üvegházhatás erősödéséhez, mint a szén-dioxid.
Kevesebb szemetet kell gyűjteni és szállítani.
A világ több országában az állam támogatja a hulladékőrlők használatát. Miért is ne? Hiszen így kimutatható megtakarítás jelentkezik a hulladék szállításában, kezelésében és ártalmatlanításában egyaránt.

Tények:

  • A háztartási szemét 20%-át az élelmiszer-hulladékok adják.
  • Ha mindenki használná a hulladékőrlőket, az állam háztartásonként évente nem kevés pénzt tudna megtakarítani.
  • Az újrahasznosítás eredményeként keletkező biogázokból elektromos energia termelhető. Az így előállított energia 100%-ban zöld energia.
  • A feldolgozott hulladék magas nitrogéntartalmú, így kiválóan használható trágyázásra és talajjavító termékek gyártására.

A világ szinte minden fejlett országa készített környezettanulmányt az élelmiszer-hulladékok újrahasznosításával kapcsolatban. Az InSinkErator által képviselt irányelvek követik az ebben megfogalmazott követelményeket és ajánlásokat.
Mindannyiunk érdeke, hogy Földünk minél tovább megőrizze szépségét és környezetünk sokáig élhető maradjon.

Újrahasznosító üzemek

Hogyan lesz az élelmiszer-hulladékból energia?
Minden alkalommal, amikor süt, főz, majd étkezés után konyhamalacát használja, a szerves hulladékot a lefolyóba engedi. Az Ön háztartásában itt véget is ér a folyamat. Pedig ez még csak a kezdet!
A csatornák által szállított szennyvíz egy tisztítótelepen gyűlik össze. A modern szennyvíztisztítók biológiai úton bontják le a vízben található hulladékokat. Mikroszkopikus organizmusok milliárdjai “falják fel” a bomlásnak indult anyagokat. A folyamat közben biogáz (metán gáz) termelődik, amely kiválóan alkalmas elektromos energia termelésére. A metán az egyik legveszélyesebb gáz. A szabadba engedve növeli az üvegházhatást, de összegyűjtve és elégetve energia és tiszta víz keletkezik. A kezelés végén egy ártalmatlan jellegű biomassza keletkezik, amely igen magas nitrogéntartalmú. Trágyázás után újra a földbe kerül, és a folyamat kezdődhet elölről.
A hulladékőrlők alkalmazásával elérhetjük, hogy a szerves hulladékok egy helyen gyűljenek össze, méghozzá ott, ahol a leginkább hasznosíthatóak. És van még egy óriási előnye: a hulladékot apró darabokra őrli, így is elősegítve a gyorsabb bomlást.